עישון אחרי ניתוח: למה כדאי להפסיק ובמה להחליף את הסיגריה

היי, אני נועה, ואם את פה, אני ממש שמחה שהגעת! אני בת 30, סקסולוגית, סטודנטית לתזונה, ולפני שנה עברתי ניתוח מיני מעקף בטורקיה שהפך את החיים שלי – במובן הכי מדהים, אבל גם הכי מאתגר לפעמים. אם קראת את הכתבות הקודמות שלי (ואם לא, לכי תבדקי אותם, במיוחד על חלבונים ותזונה טעימה!), את כבר יודעת שאני אוהבת לדבר על הכל – מהחיבור לגוף שלי, דרך אהבה עצמית, ועד לשינויים הקטנים והגדולים שהופכים את החיים אחרי ניתוח לטובים יותר. והיום? אנחנו הולכות לדבר על משהו שאולי לא מדברים עליו מספיק: עישון אחרי ניתוח מיני מעקף. אני הולכת לשכנע אותך למה כדאי להפסיק לעשן (או לא להתחיל מחדש), ויותר חשוב – במה אפשר להחליף את הסיגריה כדי להרגיש טוב, חזקה, ומלאת אנרגיה. אני יודעת, עישון זה נושא טעון. אם את מעשנת, הסיגריה יכולה להרגיש כמו חברה טובה – משהו שמרגיע אותך, נותן לך הפסקה מהלחץ, או סתם מלווה אותך עם הקפה של הבוקר (ואת כבר יודעת כמה אני מכורה לקפה!). אבל כמי שעברה ניתוח וכסטודנטית לתזונה שראתה מקרוב מה עישון יכול לעשות לגוף, אני פה להגיד לך: עישון אחרי ניתוח הוא ממש לא רעיון טוב. הוא מסכן את ההחלמה שלך, את הבריאות שלך, ואפילו את ההצלחה של הניתוח. אבל אל דאגה – אני לא פה להטיף. אני פה לעזור לך להבין למה כדאי להפסיק, ויותר חשוב, לתת לך רעיונות מעשיים למה לעשות במקום הסיגריה. אז תכיני כוס קפה, תמצאי פינה נוחה, ובואי נדבר על זה בפתיחות ובאהבה. למה עישון כל כך מסוכן אחרי ניתוח מיני מעקף? אחרי ניתוח מיני מעקף, הגוף שלך עובר תהליך החלמה מטורף. הקיבה שלך קטנה יותר, המעיים שלך עובדים אחרת, ואת נמצאת במסע של ירידה במשקל תוך כדי שמירה על הבריאות שלך. עישון, למרבה הצער, זורק מפתח ברגים לתוך כל התהליך הזה. הנה כמה סיבות למה עישון הוא ממש לא חבר שלך אחרי ניתוח:

פוגע בהחלמה:

עישון מפחית את זרימת הדם לרקמות, מה שמאט את ההחלמה של תפרים פנימיים וחיצוניים מהניתוח. זה מגדיל את הסיכון לסיבוכים כמו דליפות או זיהומים. מגדיל סיכון לכיבים: אחרי מיני מעקף, הקיבה שלך רגישה יותר, ועישון מגביר את הסיכון לכיבים בקיבה או במעיים. כיבים הם ממש כואבים ויכולים לסכן את הבריאות שלך. פוגע בספיגת ויטמינים: הגוף שלך כבר מתקשה לספוג ויטמינים כמו B12, ברזל וסידן אחרי ניתוח. עישון מחמיר את זה, ויכול להוביל למחסורים שגורמים לעייפות, נשירת שיער, או בעיות עצמות. מזיק לריאות וללב: ניתוח מיני מעקף שם לחץ על הגוף שלך, והריאות והלב שלך צריכים לעבוד קשה יותר. עישון מחליש אותם, מגביר סיכון לבעיות נשימה, ואפילו יכול להשפיע על היכולת שלך להתאמן ולשמור על הירידה במשקל. מפריע לירידה במשקל: עישון יכול לשבש את חילוף החומרים שלך ולהקשות על הגוף לשרוף שומן. בנוסף, הוא לפעמים גורם לך להרגיש פחות רעבה, מה שיכול להוביל לאכילה לא מספיקה של חלבונים – וזה ממש לא טוב אחרי ניתוח.

אני זוכרת שבחודשים הראשונים אחרי הניתוח, פגשתי חברה שגם היא עברה מיני מעקף. היא סיפרה לי שהיא חזרה לעשן כי זה "עזר לה עם הלחץ". אבל כמה חודשים אחר כך, היא סבלה מכאבי בטן נוראיים, והרופא שלה אמר שזה קשור לכיב שהתפתח – כנראה בגלל העישון. זה ממש הפחיד אותי, כי הבנתי כמה הגוף שלנו עדין אחרי ניתוח. אני לא מעשנת, אבל היו לי הרגלים אחרים שהייתי צריכה לשנות (כמו לנשנש כשאני לחוצה), והמסע הזה לימד אותי שכל שינוי קטן למען הבריאות שווה את המאמץ. למה כל כך קשה להפסיק לעשן? אם את מעשנת, את בטח יודעת שזה לא פשוט להפסיק. הסיגריה היא לא סתם הרגל – היא ממכרת, גם פיזית וגם נפשית. הניקוטין בסיגריות משפיע על המוח שלך, גורם לך להרגיש רגועה או ממוקדת, ובלי זה את עלולה להרגיש חרדה, עצבנות, או חוסר שקט. בנוסף, עישון הוא לעיתים קרובות חלק משגרה – עם הקפה, בהפסקה בעבודה, או כשאת מדברת עם חברות. אחרי ניתוח, כשאת מתמודדת עם שינויים בגוף, לחץ רגשי, ואולי אפילו דימוי גוף מאתגר כשמנה, הסיגריה יכולה להרגיש כמו הדבר היחיד ש"מחזיק אותך". אני ממש מבינה את זה. כשמנה, לפני ואחרי הניתוח, היו לי רגעים שבהם הרגשתי שאני צריכה משהו שיעזור לי להתמודד עם הלחץ – בין אם זה אוכל, קפה, או סתם לגלול בפלאפון הסודי שלי. אבל הבנתי שההרגלים האלה לא באמת פותרים את הבעיה – הם רק מסתירים אותה. עישון עובד אותו דבר, ויותר גרוע – הוא פוגע בך בזמן שאת מנסה לבנות גוף חזק ובריא. אז במקום להרגיש אשמה, בואי נמצא דרכים להחליף את הסיגריה במשהו שגורם לך להרגיש טוב באמת. במה להחליף את העישון? רעיונות מעשיים להפסיק לעשן זה לא רק להשאיר את הסיגריה בצד – זה על למצוא משהו אחר שימלא את החלל שהיא השאירה. הנה כמה רעיונות מעשיים שיעזרו לך להחליף את הסיגריה, תוך כדי שמירה על הבריאות שלך אחרי ניתוח:

1. תמצאי תחליף פיזי לפה ולידיים

הרבה מההנאה בעישון מגיעה מהפעולה עצמה – להחזיק משהו, לשים בפה, לנשוף. הנה כמה תחליפים:

מסטיק ללא סוכר: תלעסי מסטיק עם טעם מנטה או פירות – זה מרגיע ומחזיק את הפה עסוק. תבחרי מסטיק ללא סוכר כדי לא לערער את הקיבה.

קשית למים: תשתי מים דרך קשית במנות קטנות (זכרי, לא תוך כדי אכילה!). זה נותן תחושה דומה לעישון וגם שומר על הידרציה, שחשובה מאוד אחרי ניתוח.

סוכריות קשות ללא סוכר: תמצצי סוכריה קטנה כשאת מרגישה דחף לעשן. אני אוהבת סוכריות מנטה כי הן מרעננות.

צעצועי לחץ: תשחקי עם כדור לחץ קטן או טבעת פידג’ט כשאת מרגישה צורך להחזיק משהו בידיים.

*טיפ של נועה* תצלמי תמונה בפלאפון הסודי שלך עם בקבוק מים וקשית, ותכתבי לעצמך "אני מזינה את הגוף שלי". זה ממש מחזק את ההרגשה שאת עושה משהו טוב בשבילך.

2. תחליפי את ההפסקה של הסיגריה ברגע שלך הסיגריה היא לעיתים קרובות תירוץ לקחת הפסקה. במקום לעשן, תמצאי דרך אחרת ליהנות מהזמן הזה:

תנשמי עמוק: תעשי 5 נשימות עמוקות, תשאפי דרך האף ותנשפי דרך הפה. זה מרגיע בדיוק כמו סיגריה, אבל בלי הנזק. תצאי להליכה קצרה: תלכי 2-3 דקות סביב הבית או המשרד. זה ממלא את הריאות בחמצן ומשפר את זרימת הדם – בדיוק מה שהגוף שלך צריך אחרי ניתוח.

תקשיבי לשיר: תשימי שיר שאת אוהבת (אני תמיד בוחרת משהו של Lizzo כי היא מרימה אותי!) ותני לעצמך 3 דקות לרקוד או סתם להקשיב.

תצלמי רגע: תשתמשי בפלאפון הסודי שלך כדי לצלם משהו קטן – השמיים, כוס הקפה שלך, או היד שלך. זה נותן לך תחושה של שליטה וחיבור.

*טיפ של נועה* תכתבי לעצמך בפלאפון הסודי משפט כמו "ההפסקה הזו היא בשבילי" אחרי כל פעם שאת בוחרת לא לעשן. זה ממש מעצים.

3. תמצאי דרכים להתמודד עם הלחץ עישון מרגיש כמו פתרון ללחץ, אבל יש דרכים הרבה יותר בריאות להתמודד:

מדיטציה קצרה: תשתמשי באפליקציה כמו Headspace או סתם תעצמי עיניים ותדמייני מקום שמרגיע אותך. אני לפעמים מדמיינת את עצמי על חוף
הים.


תכתבי לעצמך: תרשמי בפלאפון הסודי שלך מה מלחיץ אותך ומה את יכולה לעשות במקום לעשן. זה עוזר לך לעבד את הרגשות.

תדברי עם חברה: תתקשרי לחברה או תשלחי הודעה כשאת מרגישה לחץ. לפעמים שיחה קצרה עושה פלאים.

תעשי משהו יצירתי: תציירי, תכתבי, או אפילו תצלמי תמונות קטנות של דברים יפים סביבך. אני אוהבת לצלם את הקפה שלי עם קצת קצף – זה מרגיש כמו אמנות!

*טיפ של נועה* תצלמי תמונה של משהו שמרגיע אותך – אולי הנר האהוב עליך – ותכתבי "אני חזקה יותר מהלחץ". זה מזכיר לך שאת בשליטה.

4. תשלבי פעילות גופנית קלה פעילות גופנית היא דרך מדהימה להפחית את הדחף לעשן, והיא גם תומכת בירידה במשקל ובבריאות שלך אחרי ניתוח: הליכה: תצאי להליכה קצרה של 10 דקות, גם אם זה סתם סביב הבית. זה ממלא את הריאות בחמצן ומשפר את מצב הרוח.

מתיחות: תעשי כמה מתיחות פשוטות, כמו להרים ידיים למעלה או לסובב את הכתפיים. זה מרגיע את הגוף.

ריקוד: תשימי מוזיקה ותרקדי בחדר שלך. אני עושה את זה לפעמים עם שירים של ביונסה – זה ממש משחרר! *טיפ של נועה* תצלמי סרטון קצר של עצמך עושה מתיחה או הולכת, ותכתבי "אני ממלאת את הגוף שלי באנרגיה". זה ממש כיף לחזור לסרטונים האלה.

5. תפנקי את עצמך במקום במקום להוציא כסף על סיגריות, תפנקי את עצמך במשהו שגורם לך להרגיש טוב:

קפה איכותי: תקני לעצמך קפה משובח או כוס יפה לשתייה. אני קניתי כוס תרמית עם פרחים, וזה הופך כל לגימה לחגיגה.

טיפוח: תקני קרם גוף עם ריח משגע או לק שווה. אני אוהבת לשים לק אדום כשאני מרגישה חזקה.

בגדים: תקני חולצה שגורמת לך להרגיש סקסית, גם אם את עדיין בדרך למשקל היעד שלך. מגיע לך להרגיש יפה!

חוויות: תשמרי את הכסף של הסיגריות ותצאי לבית קפה או לסרט עם חברה. זה הרבה יותר כיף.
*טיפ של נועה* תצלמי תמונה של הדבר שקנית – אולי הקפה או הלק – ותכתבי "מגיע לי להתפנק". זה ממש מחזק את ההחלטה שלך.

איך להתמודד עם האתגרים של הגמילה? גמילה מעישון היא לא פשוטה, במיוחד כשאת מתמודדת עם השינויים של חיים אחרי ניתוח. הנה כמה אתגרים נפוצים ואיך להתמודד:
תחושת חוסר שקט: אם את מרגישה עצבנית בלי סיגריה, תנסי תרגילי נשימה או תצאי להליכה קצרה. אני לפעמים שותה כוס מים קרים עם קשית – זה ממש מרגיע.

דחף חזק לעשן: כשהדחף מגיע, תחכי 5 דקות. תעשי משהו אחר – תלעסי מסטיק, תכתבי בפלאפון הסודי, או תקשיבי לשיר. רוב הדחפים עוברים מהר.

חשש מעלייה במשקל: הרבה נשים מפחדות שגמילה מעישון תגרום לעלייה במשקל. תתמקדי בחלבונים (כמו הקציצות עוף שלי!) ותאכלי מנות קטנות כל 3 שעות כדי לשמור על השובע.

תחושת אשמה אם "נפלת": אם עישנת סיגריה, אל תרגישי אשמה. תזכרי שגמילה היא מסע, וכל יום בלי סיגריה הוא ניצחון. תצלמי תמונה של משהו שמשמח אותך ותכתבי "אני ממשיכה קדימה".
*טיפ של נועה*תשמרי יומן קטן בפלאפון הסודי שלך, ותרשמי כל יום כמה זמן לא עישנת ואיך הרגשת. זה ממש עוזר לראות את ההתקדמות.

לסיכום: את חזקה יותר מהסיגריה עישון אחרי ניתוח מיני מעקף הוא ממש לא חבר שלך – הוא מסכן את ההחלמה שלך, את הבריאות שלך, ואת ההצלחה שלך במסע הירידה במשקל. אבל אני יודעת שאת חזקה, ואת יכולה להפסיק (או לא לחזור לעשן) עם הכלים הנכונים. תחליפי את הסיגריה במסטיק, נשימות עמוקות, או תמונה קטנה בפלאפון הסודי שלך. תפנקי את עצמך, תתחברי לגוף שלך, ותזכרי שמגיע לך לחיות חיים מלאי אנרגיה, בריאות, ואהבה עצמית. אז תפני לעצמך כמה דקות, תצלמי תמונה של כוס הקפה שלך או של היד שלך מחזיקה משהו שמרגיע אותך, ותתחילי להחליף את הסיגריה ברגעים שגורמים לך להרגיש מדהים. תהיי סבלנית, תהיי חזקה, ותזכרי שכל צעד קטן הוא ניצחון. ואם בא לך לשתף אותי במסע שלך (באופן אנונימי, כמובן), תכתבי לי בבלוג שלי. אני ממש רוצה לשמוע איך זה הולך!


*טיפ אחרון של נועה* תהיי טובה לעצמך. את ראויה לריאות נקיות, לגוף חזק, ולאהבה, בכל נשימה שתיקחי. תמשיכי לזרוח!

התכנים בבלוג, כולל טיפים, סיפורים, והצעות בנושאי תזונה, בריאות, מיניות, ואהבה עצמית, מבוססים אך ורק על החוויות האישיות שלי ועל הידע שצברתי כסטודנטית לתזונה וכסקסולוגית. הם אינם מהווים תחליף לייעוץ רפואי, תזונתי, או מקצועי מכל סוג. חשוב לדעת: אין לראות בתכנים ייעוץ רפואי או מקצועי: כל מידע שמופיע בבלוג, כולל המלצות על תזונה, פעילות גופנית, מיניות, או התמודדות עם החלמה לאחר ניתוח, הוא לשם שיתוף בלבד. אני לא רופאה, ואני לא מספקת ייעוץ רפואי או תזונתי מוסמך. התייעצי עם אנשי מקצוע: לפני שאת מיישמת רעיונות או המלצות מהבלוג, כגון שינויים בתזונה, תרגול מיני, או שגרות בריאות, התייעצי עם רופא/ה, תזונאי/ת מוסמך/ת, או איש/אשת מקצוע מתאימ/ה. זה חשוב במיוחד אם את בהחלמה מניתוח בריאטרי או מתמודדת עם מצב רפואי כלשהו. אחריות אישית: השימוש במידע המופיע בבלוג הוא באחריותך הבלעדית. אני, נועה, ו/או הבלוג, לא נהיה אחראים לכל נזק, פגיעה, או תוצאה לא רצויה שעלולים לנבוע מיישום התכנים, כולל אך לא מוגבל לנזקים פיזיים, נפשיים, או כלכליים. התאמה אישית: כל אדם הוא שונה, והחוויה שלי לא בהכרח תתאים לך. גורמים כמו מצב בריאותי, שלב ההחלמה, ומגבלות אישיות משתנים מאדם לאדם. תמיד תקשיבי לגוף שלך ותפעלי לפי הנחיות הרופא/ה שלך. תכנים למבוגרים: חלק מהתכנים בבלוג עוסקים במיניות ובנושאים למבוגרים. התכנים מיועדים לקוראות מעל גיל 18, ויש לקרוא אותם בהתאם. אני מזמינה אותך לקרוא, להתחבר, ולהתרשם מהמסע שלי, אבל תזכרי תמיד להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני שתעשי שינויים משמעותיים בחייך. הבלוג הזה הוא מקום לשיתוף, השראה, ואהבה עצמית – ואני מקווה שתמצאי בו תמיכה וחיבור למסע שלך! אם יש לך שאלות או רעיונות לפוסטים, תכתבי לי (באופן אנונימי, אם תרצי). תמשיכי לזרוח!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *